Εκπαίδευση Ναυτικών

0


 Η παρακάτω επιστολή στάλθηκε στον κ.Υπουργό στα πλαίσια προτάσεων για αντιμετώπιση προβλημάτων στην εκπαίδευση των ναυτικών.

Κύριε Υπουργέ

Λαμβάνοντας γνώση των λεγομένων σας στην ομιλία που δώσατε στο Ινστιτούτο , διαπιστώσαμε ότι έχετε αντιληφθεί πως η σωστή και εκσυγχρονισμένη βασική εκπαίδευση μαζί με την ανανέωση γνώσεων νέων τεχνολογιών των στελεχών
του Εμπορικού μας Ναυτικού είναι η βάση για μία σωστή Ναυτιλία.
Δεν αμφισβητούμε ότι στις Δημόσιες Σχολές καταβάλλεται το ανθρωπίνως δυνατόν
για σωστή μεταλαμπάδευση γνώσεων στα νέα στελέχη , πλην όμως κάθε καλό πιστεύουμε ότι έχει πάντα περιθώρια για βελτίωση.
Θα μας επιτρέψετε να εκφράσουμε κάποιες προτάσεις προς βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος των Ναυτικών ( νέων και παλαιών ).
α. Σε ειδικότητες , κυρίως Γενικών Υπηρεσιών (Αρχιλογιστές ,Αρχιθαλαμηπόλοι, Αρχιμάγειροι ) εκτελούνται εξετάσεις σε χώρους των Ενώσεων των. Αυτό επηρεάζει την αξιοπιστία των εξετάσεων δεδομένου ότι φιλτράρονται οι υποψήφιοι και τελικά πτυχίο παίρνουν οι « ημέτεροι» (σύμφωνα με μαρτυρίες μελών μας) . Έχουμε προτείνει και στο παρελθόν οι εξετάσεις αυτές να γίνονται σε αίθουσα του ΚΕΣΕΝ, χώ-
ρο οικείο σε όλους τους Ναυτικούς , από επιτροπή που θα ορίζει το Υπουργείο , ώστε να συμμετέχουν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι και όχι μόνο οι «ημέτεροι» , μετά από ειδικά σεμινάρια που θα παρακολουθούν εκσυγχρονισμού των γνώσεων.
Ακούσαμε με ευχαρίστηση ότι εφέτος οι εξετάσεις αυτές θα γίνουν στο ΚΕΣΕΝ. Να καθιερωθεί ΜΟΝΙΜΑ.
β. Να τεθεί ως προϋπόθεση απόκτησης αυτών των πτυχίων γραμματικές γνώσεις
απολυτήριο Λυκείου , καθόσον αυτοί οι Ναυτικοί θα κλιθούν μελλοντικά να διοικήσουν
και να διαχειρισθούν πλήθη σε έκτακτες καταστάσεις.
γ. Τα απαιτούμενα πτυχία ADVANCE CHEMICAL TANKER SAFETY και ADVANCE
LIQUEFIED GAS TANKER SAFETY για χημικά και υγραεριοφόρα πλοία με προϋπόθεση
θαλάσσιας προϋπηρεσίας πρέπει ΑΜΕΣΑ να καταργηθεί και να τα παρακολουθούν όσοι επιθυμούν σταδιοδρομία στην κατηγορία αυτή των πλοίων.
δ. Να δημιουργηθεί Σχολή Ναυτών όπου θα φοιτούν Ναυτόπαιδες μετά την 3μηνη υπηρεσία σε πλοίο και την συμπλήρωση των Κ.Ε.Π (όπως ισχύει σήμερα) , στην οποία να διδάσκονται Ναυτική Τέχνη , Εφαρμογή Κανονισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας Πλοίων , Καθήκοντα Ναύτη και πως εκτελούνται αυτά στην διάρκεια της φυλακής (βάρδια), Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Ναυτικών .
ε. Επειδή στις ειδικότητες του Ναυτόπαιδα και του Ναύτη , η εμπειρία η οποία αποκτάται πάνω στην εργασία είναι σημαντική και μοναδική προϋπόθεση ( μέχρι σήμερα ) για την απόκτηση της άδειας του Ναύτη και του πτυχίου Ναυκλήρου, θα πρέπει οι Ναυτικοί να ασχολούνται ΜΟΝΟ με καθήκοντα της ειδικότητας των , όπως αυτά προκύπτουν από τους Κανονισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των πλοίων και όχι με καθήκοντα «ΞΕΝΑ» προς αυτήν , όπως συμβαίνει στα πορθμεία αρκετών γραμμών (π.χ. Ρίο-Αντίρριο , Ωρωπός- Ερέτρια) , όπου Ναυτικοί καταστρώματος κόβουν εισιτήρ-
ια εντός των πλοίων , καθήκον αποκλειστικά Οικονομικών Αξιωματικών η (διαζ) Ναυτικών Πρακτόρων. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο Ναυτικός με άδεια Ναύτη να μην έχει γνώσεις για να αναλάβει καθήκοντα Ναυκλήρου ( μόλις πάρει το πτυχίο ), δημιουργώντας πρόβλημα στην μετέπειτα εξέλιξη του.
στ. Η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ στις ΑΕΝ και το ΚΕΣΕΝ σε όλες τις ειδικότητες Ναυτεργατών και όχι να τους αφαιμάσσουν οι Ιδιωτικές Σχολές.
ζ. Όταν ανακοινώνεται ο προγραμματισμός ενός σχολείου στο ΚΕΣΕΝ θα πρέπει να
ανακοινώνεται αν αυτό θα γίνει για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων η (διαζ) θα
το παρακολουθήσουν όλοι όσοι δηλώσουν συμμετοχή καθόσον οι υποψήφιοι προγραμματίζουν πως θα εκμεταλλευθούν τον χρόνο που είναι εκτός πλοίων , ενοικιάζουν σπίτια πολύ νωρίς διότι είναι δύσκολο να βρεις τελευταία στιγμή. Αυτό σας το επισημαίνουμε διότι αυτή την περίοδο έχει προκηρυχτεί σχολείο για Θαλαμηπόλους και στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή 70 άτομα .Τους ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργηθεί μόνο ένα τμήμα των 35 ατόμων και οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός .
2. Πάντα στην διάθεση σας με γνώμονα το καλύτερο για τον Ναυτικό και παρακαλούμε να ενσκήψετε προσωπικά και άμεσα στο πρόβλημα παραγράφου (ζ).

ΤΟ Δ.Σ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(30)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπο μας. Μάθετε περισσότερα...
Accept !